Dolgozónak valutában kiadott előleg könyvelése

Előleg elszámolása

Előleg elszámolása

Ebben a cikkünkben azt mutatjuk be, hogy milyen könyvelési teendők vannak a dolgozónak kiadott előleg esetén, ha azt valutában adjuk. Kell-e árfolyamkülönbözetet elszámolni, egyáltalán mikor milyen árfolyamot kell alkalmazni.

A gyakorlatban a dolgozók külföldi útjaira előleget vesznek fel, amelyből külföldön költenek, majd a maradékot visszaadják a cég pénztárába, a felhasznált összeggel pedig elszámolnak.

A gazdasági esemény kezelése a következő.

 

A valutapénztárban lévő valuta, és a devizaszámlán lévő deviza, valamint a külföldi pénzértékre szóló követelések, eszközök értékelésére a Számviteli törvény 60. §-a vonatkozik, ami szerint a választott hitelintézeti, a bekerülés napjára vonatkozó átlagárfolyamon kell a tétel forintértékét meghatározni.

Az eszközök kikerülésére pedig a FIFO vagy az átlagáras értékelést engedi alkalmazni a törvény 46. § (3) bekezdése és a 62. §.

Az elszámolásra kiadott összegek és az azokkal való elszámolás tekintetében mindenképpen keletkezik árfolyamkülönbözet.

A valutapénztárban már meglévő valuta mennyiségi csökkenésekor vagy a könyv szerinti átlagos árfolyamot, vagy a FIFO módszer szerinti legrégebben bekerült valuta árfolyamot kell alkalmazni. Ezzel egyidőben a kiadott előleget munkavállalókkal szembeni követelésként elő kell írni. Az eszközök bekerüléskori értékelési szabálya szerint ezt az adott napi átlagárfolyamon kell megtenni. A kettő között máris árfolyamkülönbözet keletkezik.

Könyvelés és könyvvizsgálat
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt, könyvvizsgálati szolgáltatásunkról pedig itt olvashat.
Ha külföldi érdekeltségű cége van, külföldi a tulajdonos, és hozzáértő angolul beszélő szakembert keres, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 
Amikor a munkavállaló elszámol a céggel, a valutapénztárba visszafizetett összeget a visszafizetés napjára vonatkozó választott árfolyamon kell forintra átszámítani mint a valutapénztárt növelő tételt, ezzel egyidőben a munkavállalóval szembeni követelést könyv szerint árfolyamon kell csökkenteni, így árfolyamkülönbözet fog keletkezni.

[like_to_read]Az előlegből felhasznált összeget a választott hitelintézet szerinti napi átlagárfolyamon kell forintra számítani, ez lesz a költségek forintértéke. A dolgozónak kiadott előleget viszont a munkavállalókkal szembeni követelés könyv szerinti értékével kell csökkenteni forintban. Így újabb árfolyamkülönbözet keletkezik.

Lássunk egy számszerű példát.

Dolgozónknak december 1-jén elszámolásra 100 USD-t adunk ki.

A valutapénztárban lévő valuta könyv szerinti értéke 240 Ft/Usd. A választott hitelitézet napi átlagárfolyama 245 Ft/Usd.

Könyvelése:

T.3. Dolgozókkal szembeni követelés     24,500

K.3. Valutapénztár     24,000

K.9. Árfolyamnyereség     500

A költségek elszámolását a napi árfolyamon kell megtenni a dolgozóval szembeni kötelezettségként. Jelen esetben pl. 246 Ft/Usd volt az érvényes árfolyam a költségszámla teljesítési dátumán, és 50 USD-t költött el a dolgozónk az előlegből. Forint értéke: 50 Usd x 246 Ft/Usd = 12,300

Könyvelése

T.5. Költségek   12,300

K.4. Dolgozóval szembeni kötelezettség     12,300

Majd a felhasznált előleget összevezetjük a kötelezettséggel:

T.4. Dolgozóval szembeni kötelezettség     12,300

K.3. Dolgozókkal szembeni követelés     12,250 (az előleg könyv szerinti árfolyamán!)

K.9. Árfolyamnyereség     250

December 20-án dolgozónk elszámol az előleggel, az előleget visszavételezzük a pénztárba. A választott napi árfolyam 248 Ft/Usd.

Könyvelése:

T.3. Valutapénztár          12,400

K.3. Dolgozókkal szembeni követelés     12,300 (az előleg könyv szerinti árfolyamán!)

K.9. Árfolyamnyereség     100

 

Fontos változás a Számviteli törvényben, hogy lehetőség van ettől egyszerűbb módszert is választani. DE ezt a választást a számviteli politikában rögzíteni kell.

A Számviteli törvény 48. § (8) szerint a valutában beszerzett eszközök, igénybe vett szolgáltatások esetében a vállalkozó dönthet úgy is, hogy az ellenértékként kifizetett valutaösszegnek a valuta könyv szerinti árfolyamán átszámított forintértéke lesz a beszerzett eszköz, az igénybe vett szolgáltatás értéke. Így tehát a költségek fizetésére felhasznált előleget az előleg könyv szerinti értékén dolgozókkal szembeni követelés értékét.[/like_to_read]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .