Feltöltési kötelezettség – december 20.

A feltöltési (adófeltöltési) kötelezettség azt jelenti, hogy bizonyos adók esetén az éves adó összegére a befizetett előleget ki kell egészíteni még az év vége előtt.

Kinek?

A feltöltési kötelezettség kiterjed a

  • társasági adóra
  • egyszerűsített vállalkozói adóra
  • helyi iparűzési adóra
  • innovációs járulékra
  • környezetvédelmi termékdíjra

Adófeltöltési kötelezettség van a társasági adóra és az iparűzési adóra, ha a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétel meghaladta a 100 millió forintot.
Az egyszerűsített vállalkozói adóra mindenképpen vonatkozik a feltöltési kötelezettség.

[like_to_read]A feltöltési kötelezettségre fizetendő adó kiszámításához fontos tudni, hogy 2012 január 1.-től társasági adó és adóelőleg megállapítása esetén az elhatárolt veszteség maximum a tárgyévi várható társasági adóalap 50%-áig számolható el, azaz a társasági adó legalább 50%-a minden esetben fizetendő lesz.
A társasági adó és helyi iparűzési adó feltöltését a befizetés mellett külön be is kell vallani.

Az EVA (egyszerűsített vállalkozói adó) hatálya alá tartozó vállalkozásoknak árbevételüktől függetlenül feltöltési kötelezettségük van. A feltöltési kötelezettség mértéke a tárgyévben várhatóan fizetendő adó összege. Nagyon fontos, aki a következő évben is az EVA hatálya alá szeretne tartozni, feltöltési kötelezettségének határidőre, és pontosan tegyen eleget, ugyanis a törvény értelmében az adóév utolsó napján, azaz december 31.-én nem lehet lejárt köztartozása, ugyanis ebben az esetben kiesik az EVA alól.

Az EVA feltöltést csak befizetni kell, külön bevallást benyújtani róla nem kell.

környezetvédelmi termékdíj kiegészítését az év első három negyedévének összegének egyharmadának 80%-át kitevő összegben kell teljesíteni.

Mikor?

A feltöltés teljesítésének határideje valamennyi adónem esetén december 20-a.

Mennyit?

Feltölteni a várható adó 100%-áig kell. Tudni kell azt is, hogy amennyiben az év közben befizetett adóelőlegek és a feltöltés együttes összege az adóévben várhatóan fizetendő adó 90%-át nem éri el, akkor a vállalkozás a befizetett adó és a várhatóan fizetendő adó különbözete után 20% mulasztási bírságot köteles fizetni.[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .