Készpénzfizetés szabályai 2013

Tudjátok-e, hogy a vállalkozások egymás között csak korlátozott összegben fizethetnek egymásnak készpénzzel? Íme a részletek.

Az adózók egy azonos szerződés alapján az egymás közti kifizetéseket maximum 1,5 millió forintos értékhatárig teljesíthetik készpénzben.

2013. január 1-től azonban komoly változások léptek hatályba a készpénzfizetéssel kapcsolatban a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózói körben

Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.

[like_to_read]Tudni érdemes azonban, hogy nem minősül készpénzfizetésnek, ha a fizetés következményeként legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla jóváírás vagy –terhelés. Ennek megfelelően, mivel a készpénzfizetéshez az egyik fél részéről pénzintézeti kiegyenlítés kapcsolódik, nem minősül készpénzfizetésnek például, ha az ügyfél bankszámlájára szóló készpénzátutalási megbízással (csekkel) kerül feladásra készpénz, vagy ha az ügyfél bankszámlájára, az ügyfél bankszámláját vezető banknál történik a tartozás kiegyenlítése készpénz befizetésével vagy, ha a banknak adott rendelkezés alapján az adózó bankszámlájáról az ügyfél részére történik készpénzkifizetés a tartozás kiegyenlítésére.

Azon készpénzben teljesített kifizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, azaz összevontan kell számolni vele, ha megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.

Lényegében nincs értelme a „cselezésnek”, azaz az ügylet több szerződésre bontásának ugyanazon felek között.

Ezt a 1,5 millió forintos összeghatárt a készpénzszolgáltatásban az adóhatóság mulasztási bírság kiszabhatóságával kívánja betartatni.

Nem csupán azt az adózót bünteti meg az adóhatóság, aki 1,5 millió forintos készpénzfizetést teljesít, hanem azt az adózót is, aki ettől nagyobb összegről állít ki jogosultként készpénzfizetési számlát, azaz a szabálytalan kifizetést elfogadja. Az adóhatóság tehát duplán jól jár.

Ezen kívül tudni kell még azt is, hogy bejelentést szükséges tenni kapcsolt felek között között 1 millió Ft, és egyéb adózók között 2 millió Ft feletti készpénzfizetésről. A bejelentést az ügyletet követő 15 napon belül kell megtennie a vevőnek.

Nem kell bejelenteni a készpénzfizetést akkor, ha a kifizetésre nem termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenében, hanem munkaviszonyhoz, munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor.

A bejelentést a “40”-es nyomtatványon kell megtenni, amit ide kattintva érhettek el a NAV oldalán.[/like_to_read]

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .