Mérleg elemzés mutatószámokkal 2. – pénzügyi helyzet elemzése

elemzésCikksorozatunk következő részében a vállalkozások pénzügyi helyzetének elemzési lehetőségeit vizsgáljuk meg a beszámoló adatai alapján.

A pénzügyi helyzet elemzése

A pénzügyi helyzet vizsgálatakor a vállalkozás fizetőképességét, likviditási helyzetét, és adósság állományának alakulásának elemezzük. Az elemzéssel vizsgálhatjuk a hosszú távú fizetőképességet, a rövid távú fizetőképességet, illetve a pénzáramlásokat.

Likviditás – több mutató is használható, a legszűkebben vett likviditás a készpénz likviditás. A mutató a teljesen likvid pénzeszközök arányát mutatja a rövid lejáratú kötelezettségekhez viszonyítva. Azt mutatja, hogy milyen a vállalkozás azonnali fizetőképessége, a rövid lejáratú kötelezettségek mekkora részére nyújtanak fedezetet a pénzeszközök.

[like_to_read]Ezt követi a likviditás II. A forgóeszközökön belül a készletek a legkevésbé likvid eszközök, amelyek készpénzzé tétele a likvid eszközökön belül a legtöbb időbe telik. A likviditás II mutató a likvid és nagyon rövid időn belül likviddé tehető eszközök arányát vizsgálja a rövid lejáratú kötelezettségekhez viszonyítva. Ez a mutató azt fejezi ki, hogy a rövid távú fizetőképessége milyen.

Majd következik a likviditás III. A likvid eszközök mindegyikével számol a mutató, és azt mutatja meg, hogy a rövid lejáratú kötelezettségek fedezetére mekkora likvid vagyon áll rendelkezésre.

Készpénz likviditás =  készpénz likviditás

Likviditás II = likviditás II

Likviditás III = likviditás 3

Dinamikus likviditás = dinamikus likviditás

A dimamikus likvidás arra ad választ, hogy a vállalkozás üzemi tevékenységének eredménye milyen mértékben nyújt fedezetet a rövidtávú kötelezettségekre.

Adósságszolgálati fedezeti mutató = adósságszolgálati fedezet

A számlálóban az éves cash flow-t látjuk, amely az éven túli, tehát a későbbi jövedelmet finanszírozó hitelek törlesztésének a forrása. A nevezőben pedig a törlesztendő tőke marad. A mutató megmutatja, hogy hányszorosan fedezi az éves cash-flow az hosszú lejáratú hitelek esedékes törlesztését.

Cash-flow = cash flow

A cash-flow megmutatja, hogy a vállalkozás tevékenysége mekkora pénztermelő képességgel rendelkezik. A jól működő vállalkozások pénzt termelnek, amely forrásául szolgálhat a tulajdonosok osztalékának, a külső finanszírozás törlesztésének, vagy a beruházásoknak. A vállalkozások életében előfordulhatnak időszakok, amikor a cash-flow negatív, azaz pénzkiáramlás történik. Ennek oka lehet tartósan veszteséges működés, de lehet más oka is (pl. induló vállalkozások, beruházások, hitel vagy kölcsön visszafizetések).[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..