Ingatlan rövid távú bérbeadása

Airbnb az áfa és az szja rendszerében

Az ingatlanok rövid távú hasznosítása egyre kedveltebb. A néhány napra történő bérbeadására a tulajdonosok online foglalási rendszereket vesznek igénybe. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy az ilyen típusú ingatlan hasznosítás után adót kell fizetni. Nézzük meg tehát az áfa és az szja legfontosabb szabályait.

Online foglalási rendszeren – például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant is bérbe adhat a magánszemély. Ő a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az Áfa tv. alapján adóalanynak minősül, és adószám kiváltására köteles. Ezen felül az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.

Az üzletszerű gazdasági tevékenység folytatását nem szabad azonos módon kezelni a hosszú távú bérbeadás egyszerű adózásával! A rövid távú szálláshelyszolgáltatás üzletszerű gazdasági tevékenység, aminek adózása összetett kérdés.
Áfa

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az Áfa tv. alkalmazásában ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. alapján főszabályként adómentes szolgáltatás. Ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra az Áfa tv. vonatkozó rendelkezése értelmében már nem terjed ki. Ebből következően a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozik. A törvényi feltételek fennállása esetén az adóalany alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie.

Szja

A tevékenység személyi jövedelemadózása során a – nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó – magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét. Egyrészt választhatja az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerinti adózást. Ez a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályok alkalmazását jelenti. Másrészt lehetséges a tételes átalányadózás választása. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a fizető-vendéglátó magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki – nem egyéni vállalkozóként – egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra.

A fizetendő tételes átalányadó éves összege szobánként 32 ezer forint. Ezen felül a tételes adó 20 százalékának megfelelő összegű egészségügyi hozzájárulás fizetésére is köteles a magánszemély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .