Cégadatok online ellenőrzése

IratokVevőink, szállítóink, partnereink adatait javasolt közelebbről szemügyre venni, ha új üzleti kapcsolatba lépünk, és ezután is érdemes időről időre rápillantani.

Ellenőrizhetjük, hogy rendben működik-e, nincs-e felszámolás vagy végrehajtás alatt, van-e jelentős változás a tulajdonosok körében, mekkora mértékű tartozásaik vannak, vagy épp mekkora forgalmat bonyolított.

Az interneten több olyan hivatalos adatbázis érhető el, ahol a cégadatok ellenőrizhetők.

Ezek közül az egyik az e-cégjegyzék, a Céginformációs Szolgálat online és ingyenes céginformációs szolgáltatása. Az adatbázisban valamennyi, a cégjegyzékbe bejegyzett cég adata szerepel.
Az adatok tájékoztató jellegűek, hiteles okiratként nem használhatók fel, de sok helyen azért elfogadják.

www.e-cegjegyzek.hu

 

[like_to_read]Partnereink tevékenységéről kaphatunk képet a beszámoló áttekintésével, ami szintén nyilvánosan és online elérhető lehetőség.

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások kötelesek az éves beszámolójukat nyilvánosságra hozni. A Céginformációs Szolgálat ezen a honlapon keresztül biztosítja a nyilvánosságra hozott beszámolókba való ingyenes betekintést. A cég mérlege, eredménykimutatása, a kiegészítő melléklete, könyvvizsgálói jelentése, és az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozata ismerhető meg.

Elérhetősége: http://e-beszamolo.kim.gov.hu

 

A NAV hivatalos adatbázisa is jó forrás ahhoz, hogy ellenőrizzük, partnereinknél rendben vannak-e a dolgok, adózás alá be vannak-e jelentkezve, adószámuk érvényes-e. Az adóhatóság adatbázisát pár naponta frissítik, így mindig aktuális adatokat tartalmaz. A keresés cégnév vagy adószám szerint lehetséges. Figyelni kell azonban arra, hogy külön pont alatt lehet lekérdezni az áfa alanyokat és az eva alanyokat, de rákereshetünk partnerünkre a minősített adózói adatbázisban is.

Elérhetősége: http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok

  

A fenti lehetőségek természetesen csak belföldi vállalkozások esetén használhatók, azonban az EU-n belül alapított vállalkozások esetén a VIES – Közösségi adószám-megerősítés oldalon ellenőrizhetjük, hogy közösségi adószámuk érvényes-e. Ezt érdemes megtenni, mert csak létező közösségi adószámmal rendelkező gazdálkodók között lehet a közösségen belüli értékesítésekre az adómentes számlázást alkalmazni.

Elérhetősége: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=hu [/like_to_read]

 

BSPL Könyvelőiroda

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .