Elhatárolt veszteség a társasági adóban

Egy adott évben keletkezett negatív társasági adóalapját egy társaság elhatárolhatja, az elhatárolásnak nincs időkorlátja.

A veszteséget az elkövetkező évek társasági adóalapjának csökkentésére egy társaság saját döntése szerint használhatja fel, de legfeljebb az elhatárolt veszteség figyelmen kívül hagyásával számított társasági adóalap 50%-ának megfelelő összegig. 2012-től bevezetett szabály korlátozza az elhatárolt veszteség továbbvitelét a gazdasági társaságok átalakulása és gazdasági társaságok megvásárlása esetén. Átalakulás esetén (például beolvadás) az elhatárolt veszteség akkor vihető tovább, ha az átalakulás során az adózóban kapcsolt vállalkozás szerez többségi befolyást és a jogutód társaság a jogelőd társaság legalább egy tevékenységét folytatja és abból bevételt szerez. Cégvásárlás esetén, amennyiben nem kapcsolt vállalkozás szerzi meg a többségi befolyást, akkor az elhatárolt veszteség csak akkor vihető tovább, ha a társaság a tevékenységét a többségi befolyás megszerzését követő két adóévben tovább folytatja és annak természete jelentősen nem tér el a megszerzését megelőzően végzett tevékenységtől.

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .