Elvárt társasági adó

A társasági adótörvény rendszerében már jó ideje létezik az úgy nevezett “elvárt adót”.

Amennyiben egy cég adózás előtti eredménye vagy a társasági adóalapja közül a magasabb összeg nem éri el az elvárt minimális összeget, akkor az adózó az alábbi lehetőségek közül választhat:

  • megfizeti a társasági adót az elvárt minimális adóalapra, vagy
  • a társasági adóbevallással együtt egy nyilatkozatot tesz az adóhatóságnak.

A nyilatkozatot választó adózók a nyilatkozatot a társasági adóbevallás egy pótlapjaként kötelesek megtenni. Az adóhatóság a nyilatkozatot (bevallást kiegészítő nyomtatvány) értékeli, és kockázatelemző program alapján, számítógépes úton egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére választja ki azokat az adózókat, amelyeknél feltételezhető, hogy a vállalkozási tevékenység kimutatott eredménye a bevételek eltitkolásának vagy szabálytalan költségelszámolásnak a következménye. Az adóhatóság által kétségbe vont gazdasági események valódiságát és megtörténtét, illetőleg azt, hogy a költségek (ráfordítások) ténylegesen a vállalkozás érdekében merültek fel, az adózónak kell bizonyítania.

Az elvárt minimális társasági adóalap a következőkben meghatározott összeg 2%-a: a társaság számviteli törvény szerint meghatározott összes bevétele (beleértve az egyéb és rendkívüli bevételeket is), módosítva törvényben meghatározott növelő és csökkentő tételekkel. Csökkentő tételnek számít többek között az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke.

Azaz: ( összes bevétel – eladott áruk beszerzési értéke és közvetített szolgáltatások értéke +/- korrekciós tételek ) × 2%

Nem kell az elvárt minimumadó szabályokat figyelembe venni az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben (ha nincs előtársasági időszak, akkor az első adóévében), vagy ha az adóalanyt az adóévben vagy az azt megelőző adóévben elemi kár sújtotta, ha az elemi kár mértéke eléri az elemi kár bekövetkezését megelőző adóév árbevétel 15%-át.

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .