Étkezés kiküldetés alatt

üzleti étkezésBelföldi és külföldi kiküldetések esetén felmerül a kérdés: az étkezési költségek mikor, milyen esetekben számolhatók el?

1) Munkavállalóval megtéríttetett étkezés

Ha a kifizető nem vállalja az étkezési költséget, de a dolgozó a cég nevére számlát számol el a kiküldetés során, úgy azt a cégnek ki kell fizetnie, de megteheti egyidejűleg, hogy a munkavállalóval ezt a költséget megtérítteti.

[like_to_read]Ennek módja, hogy a számára kiszámlázott díjat a munkavállalóknak továbbszámlázza, természetesen áfa felszámításával.
Ebben az esetben juttatás nem valósult meg, tehát adófizetési kötelezettség sem keletkezik. Áfával növelten továbbszámlázott tételről beszélünk, így az áfa levonható az étkezés számlájából, és egyben fizetendő is a továbbszámlázott összeg után.

2) A cég elszámolja a költséget

Ha a kifizető átvállalja a költséget, akkor a hivatali üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés, vagy a reprezentációnak minősülő étkezés az Szja törvény 70. § (1) szerint “egyes meghatározott juttatás”-nak minősül a jövedelem, és eszerint kell adóztatni és a havi járulék bevallásban szerepeltetni.

Ilyenkor az étkezés áfát is tartalmazó (bruttó) értékének 1,19-szerese után kell a munkáltatónak (kifizetőnek) 16 % személyi jövedelemadót valamint 27% egészségügyi hozzájárulást fizetni. (tehát az adóterhelés 51,17 %)[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .