Folyamatos teljesítésű áfa: kétlépcsős átállás

[cml_media_alt id='361']Időszakos elszámolású ügyletek[/cml_media_alt]

Időszakos elszámolású ügyletek

Megjelent a 2014. évi LXXIV. törvény, amely rendezi a folyamatos szolgáltatások teljesítési dátumát. Eszerint két lépcsőben, 2015. július 1-jétől valamint 2016. január 1-jétől változik a folyamatos teljesítésű (időszaki elszámolású) ügyletek elszámolása.

Az új szabályok szerint az áfa (számla) teljesítési időpontja nem a számla fizetési határideje lesz, hanem az elszámolási időszak utolsó napja.

A fent említett változást először az alábbi 3 tevékenység esetén kell alkalmazni, 2015. július 1-jétől:

  • könyvviteli szolgáltatás
  • könyvvizsgálói szolgáltatás
  • adótanácsadói szolgáltatás

Az új szabályt akkor kell alkalmazni, ha a teljesítési időszak és a fizetési határidő is 2015. június 30-át követő napra esik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. a 2015. júniusi időszakra vonatkozó havi könyvelési díj számlán a fizetési határidő és a teljesítés dátuma is 2015. július 08-a lesz. Ezzel szemben az új szabályozás szerint a 2015. júliusi időszakra vonatkozó számlákat már úgy kell kiállítani, hogy a fizetési határidő 2015. augusztus 08-a lesz, míg a teljesítés dátuma 2015. július 31-e.

Hozzáértő könyvelőt keres?
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat.
Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 
Ha előrefizetés történik, akkor ezt áfát tartalmazó előlegként kell kezelni. Erről előlegszámlát kell kibocsátani, és később a tényleges teljesítés időpontjára kiállított végszámlában az előleget ki kell vezetni.

2016. január 1-jétől, második lépcsőben már valamennyi időszakos elszámolású ügylet esetén az új szabályt kell alkalmazni. A számlázás szabályai azonosak a fentebb leírtakkal.

Továbbra is kivételt fognak jelenteni a közszolgáltatások és az áfa törvény szerinti telekommunikációs szolgáltatások, ezeknél  továbbra is érvényes marad, hogy a teljesítés dátuma a fizetési határidő napja (fizetési határidő = teljesítés dátuma).

 

Összefoglalásul, mikor kell a folyamatos teljesítés szabályait alkalmazni::

  • Ha a felek egy meghatározott naptári időszakra összevontan számolnak el és nincs az időszakra vonatkozóan a teljesítésekről külön teljesítési igazolás.
  • Az elszámolási időszak nem lehet hosszabb 12 hónapnál. Ha mégis hosszabb, akkor a teljesítés dátuma a 12. hónap utolsó napja.
  • EU-n belüli adómentes értékesítésnél az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári hónapnál. Ha mégis hosszabb, akkor a teljesítési időpont a hónap utolsó napja.
  • Nemzetközi fordított adózású szolgáltatásnál az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári évnél.
  • A számlát az elszámolási időszak utolsó napját követő 15 napon belül ki kell állítani
  • Devizás számlánál a kibocsátás napján érvényes árfolyamon kell forintosítani (a választott hitelintézet devizaeladási árfolyamát, vagy az adózó választásától függően az MNB árfolyamát kell használni)

A minisztérium a két lépcsős bevezetéssel gyakorlatilag tesztelni kívánja a módosított számlázási szabályok alkalmazását. Ezzel magyarázható, hogy első körben a szakemberek körében kell alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .