Hitel-tőke konverzió a NAV szerint

[cml_media_alt id='485']tőke[/cml_media_alt]

Hitel-tőke konverzió

2013 vége óta vizsgálja az adóhatóság a cégek hitel-tőke konverziós ügyleteit, több esetben adóköteles hitelelengedéssé minősítettek ilyen tranzakciókat. Ezért javasolt az ilyen ügyleteket inkább két lépcsőben rendezni, elsőként tőkeemeléssel majd azt követő hiteltörlesztéssel.

2013 vége előtt a NAV elfogadta a cégek hitel-tőke konverziós ügyleteit. Ennek során a vállalkozás hitelét a tulajdonos, mint a saját cégével szembeni követelést ‘nem pénzbeli vagyonként’ a cég alaptőkéjébe apportálja. Az elmúlt években bevett gyakorlattá váltak az ilyen tőkerendezések, így sok cég tudta rendezni a szabályokban meghatározott minimális alaptőkéjét.

Tavaly év vége óta a NAV többször adóköteles hitelelengedéssé minősített át hitel-tőke konverziókat végelszámolások vizsgálata esetén. A NAV indoklása szerint az ilyen tranzakciókat az elengedett követelések miatti adófizetési kötelezettség elkerülése miatt hajtották végre a cégek.

Könyvvizsgálót keres?
Könyvvizsgálati szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Ha a szakértő, nagy tapasztalattal rendelkező könyvvizsgálóra lenne szüksége, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

Egyelőre bizonytalan a tranzakció helyes megítélése, a jogorvoslatok kimerítése és egységes gyakorlat kialakítása jelenleg folyamatban van. Addig is azt javasoljuk, hogy a vállalkozások először pénzbeli hozzájárulással emeljenek tőkét, majd a tőkeemelésből befolyt pénzt használják a hitel visszafizetésére. Ez azzal jár, hogy a tőkebefizetéshez szükséges pénznek rendelkezésre kell állnia legalább pár napra.

Ezzel a módszerrel a tőkehelyzet ugyanúgy rendezhető, mint a hitel-tőke konverzióval, és elkerülhető az esetleges NAV büntetés, egy hosszas jogorvoslat és annak költségei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .