Jegyzett tőke az új Ptk. szerint

2014. március 15-én hatályba lép az új Ptk, és ezzel együtt egy igen jelentős változás is a Kft-k életében: a minimum jegyzett tőke összege 3 000 000 forintra emelkedik.

Az új Ptk. hatályba lépéséig még lehet 500 000 forinttal Kft-t alapítani, uátna már csak a magasabb 3 milliós összeggel.

Azok a Kft-k, amelyeknek a jegyzett tőkéje az alacsonyabb 500 000 forint, két év türelmi időt kapnak. Ez idő alatt kell a tőkéjüket a magasabb összegre emelni. Ugyanakkor ha bármilyen okból szükséges az alapító okiratuk módosítása 2014. március 15-e után, abban már csak a magasabb 3 000 000 forintos tőke összeg szerepelhet.

Így tehát érdemes átgondolni, hogy van-e szükség a társasági szerződések módosítására, mert ha időben még jövő március 15-e előtt ezt elvégzik, akkor két évre eltolható a jegyzett tőke felemelése.

Hogyan történhet a jegyzett tőke felemelése?

1. Pénzbeli befizetéssel

Természetesen az alapító dönthet a készpénz befizetése mellett, erről szóló alapítói vagy taggyűlési határozat meghozatalát követően a jegyzett tőkét pénz befizetésével lehet rendezni.[like_to_read]

2. Apporttal

A jegyzett tőke tulajdonosok általi megemelésének másik módja, ha nem pénzt, hanem valamilyen eszközt bocsátanak a vállalkozás rendelkezésére. Ez az apport. A rendelkezésre bocsátott eszköz lehet bármi, pl. ingatlan, jármű, számítástechnikai eszköz, műszaki gép, sőt követelés, vagy vagyoni értékű jog is. Ha alapításkor a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani.

A tagok maguk határozzák meg az apport értékét, ehhez szakértőt, könyvvizsgálót igénybe vehetnek. Ha nem vesznek ilyet igénybe, akkor később személyesen is felelnek azért, ha a hibás értékelés miatt a hitelezőket kár éri.

3. A jegyzett tőke felemelésével a saját tőke egyéb elemeinek leszállítása mellett

A jegyzett tőke a saját tőke egyik eleme, és megemelésére lehetőség van a többi tőkeelem terhére. Ha tehát például a kft-nek van elegendő eredménytartaléka, mert a korábbi években nyereséggel működött, akkor a jegyzett tőkét felemelheti az eredménytartalékból is. Ebben az esetben további pénzbeli vagy nem pénzbeli hozzájárulásra már nincs is szükség.

 

A tőke rendezése várhatóan 160-170 ezer céget érint. Tudni kell azt is, hogy ha csak a Ptk.-változás miatt kell változtatni, akkor az eljárás illetékmentes, viszont az ügyvédi költségeket ekkor is állni kell.[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .