Jegyzett tőke befizetés az új Ptk szerint

2014. március 15-től jelentős változásokat érkeztek a Kft-k alapításának terén. Bemutatjuk, hogy mik a jegyzett tőke legfontosabb szabályai, és mikor kell rendelkezésre bocsátani a jegyzett tőkét.

[cml_media_alt id='1466']Jegyzett tőke szabályok az új Ptk. szerint[/cml_media_alt]

Jegyzett tőke szabályok az új Ptk. szerint

1. Pénzbeli hozzájárulás

2014. március 15-től rendelkezhet úgy a társasági szerződés, hogy:

  • a tagok nem kötelesek a pénzbeli hozzájárulás legalább felét befizetni a cégbejegyzési kérelem benyújtásáig. [3:162. § (1) bek.]
  • a korábbi egy éves határidővel ellentétben egy évnél hosszabb határidőt állapíthat meg a társasági szerződés a pénzbeli hozzájárulás teljesítésére [3:162. § (2) bek.]
  • egyszemélyes kft alapításakor sem szabály, hogy a törzstőkéből legalább 100 ezer forintot rendelkezésre kell bocsátani

2. Nem pénzbeli hozzájárulás

Az új Ptk. szerint ha a nem pénzbeli hozzájárulás eléri legalább a törzstőke felét, akkor a bejegyzési kérelem beadásáig kell azt rendelkezésre bocsátani. [3:163.§ (1) bek.] Tehát nem kell azonnal alapításkor rendelkezésre bocsátani az apportot, ha az értéke ennél kevesebb.

Kikerült a az új Ptk-ból a korábbi 10 ezer forinttal való oszthatóság, azaz az egyes tagok törzsbetéteinek nem kell tízezerrel oszthatónak lenni.

Az új törvény szerint tehát egy forint készpénzt sem kell a Kft megalapításkor befizetni a jegyzett tőkéből.

Biztos kezekben szeretné a cégét?
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat.
Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, vagy nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

Az egyszemélyes kft-knél külön szerepel a törvényben, hogy még az eddig kötelező 100 ezer forintot sem kell befizetni, ez pedig tovább ami erősíti az előzőekben leírtakat.

A tagok törzstőkéjének pénzbeli részét rendelkezésre lehet bocsátani egy évnél hosszabb idő alatt is, ha a tagok így határoznak. Hogy meddig, arról a törvény nem rendelkezik, ezt a tagoknak kell meghatározniuk.

 Fontos azonban, hogy amíg a törzsbetétek nem kerülnek rendelkezésre bocsátásra, addig 
  • a tagok felelnek saját vagyonukkal a be nem fizetett összeg erejéig a céges tartozásokért [3:162(2). bek.]
  • és nem fizethet a társaság osztalékot addig, amíg az elszámolt nyereség, és a befizetett pénzbeli hozzájárulás el nem éri a törzstőkét, jegyzett tőkét.

Cégalapítással, jegyzett tőkével kapcsolatos kérdéseivel keressen meg bizalommal az [email protected] címen, vagy hívjon a 0630 320-3137 telefonszámon. További információk a cégalapítással kapcsolatban itt érhetők el.

Induló cégeknek szóló könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .