Kintlévőség behajtás

felszolitasManapság az üzleti életben egyre nagyobb gond a likviditás hiánya. A cégek többsége a kifizetések halogatásával igyekszik kezelni ilyen jellegű problémáját, lassan mindenki tartozik mindenkinek. De mit tehetünk a kintlévőségeink behajtására?

Az első lépések

A követeléseink behajtása érdekében általában először a pénzügyi adminisztráció vagy kis cégeknél  tulajdonos/ügyvezető felszólítja a tartozót a tartozás rendezésére akár többször is. Azonban ez a sokszor  eredménytelen marad. Ezt szokta követni az ügyvéd, jogi képviselő általi fizetési felszólítás, amit a tartozók már egy fokkal komolyabban szoktak venni, de számos esetben erre sem történik fizetés.

Hogyan tovább?

Két lehetőség adódik a jogi utak közül. Az egyik a fizetési meghagyásos eljárás (FMH), ami közjegyzői hatáskörbe tartozó pénzkövetelések behajtására szolgáló eljárás. A fizetendő illeték mértéke a követelés 3%-a (minimum 5,000 maximum 250,000 forint). Indítható magánszemély és cég ellen is. Vállalkozások az eljárást kizárólag elektronikus formában kezdeményezhetik a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszerén keresztül. Egymillió forintos pénzkövetelés alatt csak FMH indítható. Ha az adós ellentmond, az eljárás polgári perré alakul, bíróságra kerül, ami hosszadalmas, évekig tartó procedúra.

 Ha a törvényi feltételei fennállnak, a bíróság elrendeli az adós cég felszámolását. A döntés ellen felülvizsgálatnak nincs helye.[like_to_read]

A másik talán célravezetőbb út  – ha a feltételei fennállnak – a felszámolási eljárás. Ez a tartozó félre rendkívül nagy fenyegetettséget jelent, a tevékenységének folytatását kockáztatja. A bíróság itt nem vizsgálja a háttérkörülményeket, vagy az adott cég pénzügyi helyzetét. Ha a törvényi feltételek fennállnak, elrendeli az adós cég felszámolását, amely döntés ellen felülvizsgálatnak sincs helye. Ezért a legtöbb esetben, ha kicsit is fennáll a felszámolás elrendelésének a kockázata, az adós inkább az azonnali fizetés mellett határoz. Ráadásul az eljárás illetéke fix  80 ezer forint.

A felszámolás gyakorlati teendői

Ebben az esetben a hitelező, akinek tartoznak, kérelmezi a bíróságtól, hogy állapítsa meg a neki tartozó adós cég fizetésképtelenségét, és rendelje el felszámolását.

Az eljárás során kötelező az ügyvédi képviselet.

A fizetésképtelenség megállapításának szigorú törvényi feltételei vannak. Ha ezeknek megfelel a helyzetünk, akkor van értelme ilyen eljárásba kezdeni. Ezek a feltételek:

  • a tartozás összege nagyobb mint 200 ezer forint
  • a felek között szerződéses viszony legyen
  • a tartozás 20 napon túli legyen
  • az adós a tartozását ne vitassa, vagy ismerje el
  • a 20 napon túl az adóst a hitelező igazolható módon írásban szólítsa fel a teljesítésre (pl. tértivevényes postai levélben)

A felszólítás tartalma is meghatározott: meg kell jelölni a tartozás összegét, alapját, a teljesítés végső határidejét, amelyen túl a hitelező kezdeményezi az adós felszámolását vagy egyéb jogi útra tereli az eseményeket.

Ha tehát tartoznak nekünk, érdemes figyelni ezekre a határidőkre, felszólításokra, azok tartalmára, mert ezek adják később egy sikeres felszámolási eljárás alapját.

Ha mi tartozunk

Ha ellenünk kezdeményeznek hasonló eljárást, az bizony határozottan nagy kockázatot jelent! Előfordulhat, hogy vitatható a tartozásunk, esetleg joggal nem fizettünk ki egy adott számlát, de elmulasztottuk a reklamációt, vagy bármit is reagálni rá. Sajnos a bíróság ebben az esetben sem vizsgálja ezeket a körülményeket, csupán a jogszabálynak való megfelelést. Ami alternatíva lehet, hogy még ha a végén fizetünk is, hogy elkerüljük a felszámoltatást, a kifizetett összeget polgári perben visszakövetelhetjük.

Fontos tehát, hogy minden olyan számlát, amellyel bármi miatt nem értünk egyet, minél rövidebb időn belül írásban reklamáljunk.[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .