Könyvelő választás előtt

A legjobb könyvelőUgye hogy te sem akarsz ilyen könyvelőt?

A jó könyvelő kiválasztása fontos kérdés a vállalkozás életében, mert ha nem jól választunk, annak nagy ára lehet! A könyvelő a vállalkozás minden titkát ismeri, ezért rendkívül fontos, hogy megbízható legyen.

A kiválasztáskor a legfontosabb szempontok, hogy a könyvelő legyen:

  • Megbízható
  • Naprakész
  • Precíz
  • Könnyen elérhető
Ugye nem szeretnéd te sem, ha a könyvelőd kifecsegné üzleti titkaidat? Ha nem adná be határidőben az adóbevallásokat, és nem szólna időben arról, hogy mikor mit kell befizetned az adókra? Vagy ha nem válaszolna a telefonodra, emailedre?
De milyen a jó könyvelő? Aki szinte észrevétlenül teszi a dolgát, segít a döntésekben, és csak akkor tűnik fel, hogy milyen is a jó szakember, ha nem ilyennel akadsz össze.
Néhány kérdés, amit érdemes átgondolnia könyvelő választásánál:

Rendelkezik a könyvelő felelősségbiztosítással?

Fontos tudni, hogy ha a könyvelő munkája során hibázik, akkor annak pénzügyi következményét a vállalkozásnak viselni első körben. A hatóságok a vállalkozást büntetik meg, nem a könyvelőt. A könyvelő által okozott kárt polgári peres úton lehet behajtani. Egy felelősségbiztosítás pont az ilyen eseteknél jelent biztonságot mind a könyvelőnek, mind megbízójának. Ugyanakkor ha kisvállalkozásod van, irreális elvárás lehet egy drága felelősségbiztosítást elvárni a könyvelőtől pár ezer forintos könyvelési díjadért cserébe. Ilyenkor fontos mérlegelni, hogy a könyvelő mennyire felkészült és képzett szakember.

[like_to_read]

Mennyit kér?

Fontos neked a könyvelésért fizetett ár, hiszen ez egy rendszeres havi kiadás, ami a vállalkozásod pénztárcáját rendeli. De fokozottan igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Mindenképpen kerüld el a legolcsóbb könyvelőket.

Szerepel az NGM listáján a regisztrált mérlegképes könyvelők között, vagy a könyvvizsgálók nyilvántartásában?

A jelenlegi törvények értelmében üzletszerűen csak az végezhet számviteli szolgáltatást, azaz könyvelhet, aki rendelkezik az ehhez szükséges képesítéssel. A könyvelési tevékenység végezhető regisztrált mérlegképes könyvelőként és bejegyzett könyvvizsgálóként. A regisztrált mérlegképes könyvelők listája az alábbi linken érhető el, a bejegyzett könyvvizsgálók listája pedig az alábbi linken érhető el.

Milyen cégek könyvelésében rendelkezik gyakorlattal?

Bizonyos tevékenységeket folytató vállalkozás könyvelése speciális ismereteket igényel. Ezért kérdezzünk rá, a könyvelő ügyfelei között van e olyan cég, melynek főtevékenysége hasonló a mienkhez.

Milyen referenciái vannak?

Nézzünk utána, kérdezzünk rá, hogy milyen cégeknek könyvel, vagy megpróbálhatod elkérni 1-2 ügyfele elérhetőségét is, hogy beszélj velük. Az gyanús, ha ezt a könyvelő nem szívesen teszi, mert ha jól dolgozik, akkor nincs félnivalója, hogy ügyfelei rosszat mondanának. De ne felejtsd el, hogy mielőtt referencia ügyfele elérhetőségét odaadná, előtte az ügyfelétől engedélyt kell kérnie!

Összefoglalva

Könyvelő választásánál célszerű figyelembe venni a fentieket, de ezen kívül az is fontos, hogy mindenképpen olyan könyvelőt válasszunk, aki szimpatikus, és úgy érezzük, hogy hosszú távon, éveken át is tudnánk együtt dolgozni.

Óvakodjunk a legolcsóbb könyvelőktől, mert az annak jele lehet, hogy vagy nem megfelelően képzett, vagy nem vesz részt a továbbképzéseken, vagy nem akar túl sok időt fordítani egy-egy ügyfelére, és sok ügyfele van. Akik azonnali csodákat ígérnek, azokkal is vigyázzunk, valószínű hogy nem legális megoldásokat javasolnak! A könyvelő nem csodaszer, nem varázsló, ahhoz hogy a problémákat rendezze, először is fel kell mérnie, át kell néznie a helyzetet, és az ügyféllel együtt szükséges kitalálni a legjobb megoldást. Utólag azonban már a könyvelő keze is meg van kötve, abból a szempontból, hogy mit lehet tenni.[/like_to_read]

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .