Kötelező könyvvizsgálat 10 millió fölötti adótartozás esetén

Köztartozás

Változtak 2014. január 1-jétől a Számviteli törvény könyvvizsgálatra vonatkozó előírásai (Sztv. 155-158. §)

Nem változott, hogy a kötelező könyvvizsgálat alól mentesülnek bizonyos vállalkozások, elsősorban azok, akik nem érik el a törvényben megadott értékhatárokat. Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

a) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és

b) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

A törvény további eseteket is meghatároz, amikor a könyvvizsgálat alól nem mentesülhet a vállalkozó.

A 2014. üzleti évtől érvényes változás, hogy nem mentesülhet a könyvvizsgálat alól a tárgyévi üzleti évet követő üzleti évben a vállalkozó, ha a tárgyévi üzleti év mérlegfordulónapján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt – az adózás rendjéről szóló törvény szerinti – köztartozása van. Náluk tehát kötelező lesz könyvvizsgálót megbízni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..