Likviditási bomba az áfa változás!

Likviditási bomba

Likviditási bomba

Az eredetileg júliusra tervezett, de 2014. decemberre halasztott áfa változás lényege, hogy az időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja az elszámolással érintett időszak utolsó napja lesz, néhány kivétellel, mint például a közszolgáltatási szerződés alá tartozó ügyletek (például a havi lakossági gázszámla) és a telekommunikációs szolgáltatások.

Először annál a számlánál kell alkalmazni az áfa változás miatti új elszámolási módot, amelyeknél az elszámolási időszak és annak fizetési esedékessége 2015. január 1. vagy azt követő nap.

Hozzáértő könyvelőt keres?
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

Fokozott figyelem a likviditáson

Az is az áfa változás hatása, hogy az áfa finanszírozása előre fog történni, mivel később fizetik ki a számlát, mint ahogyan áfa kötelezettség keletkezik. [like_to_read]Ha a teljesítés hónapja utáni hónapban van a számla fizetési határideje, akkor 2015. januárjában kétszeresen is kell áfát fizetni, mert januári áfa kötelezettség keletkezik:

  • egyrészt a decemberi teljesítésű és januári fizetési határidejű,
  • másrészt a januári teljesítésű és februári fizetési határidejű ügylet után.

Ha a negyedéves bevallás szerint adózik a vállalkozás, akkor április lehet a „nehéz” hónap cash szempontjából.

Íme a példa számokkal.

Egy társaság folyamatos üzemeltetési szolgáltatást biztosít egyik megrendelőjének. A számlázás időszakonként, havonta történik, a fizetési határidő 20 nap.

A 2014. decemberében nyújtott szolgáltatásról  a társaság 10.000.000 Ft + 2.700.000 Ft áfa összegű számlát bocsát ki, aminek a fizetési határideje 2015. január 20.

A 2015. januárjában nyújtott szolgáltatásról 12.000.000 Ft + 3.240.000 Ft áfa összegű számlát bocsátott ki, ennek fizetési határideje 2015. február 20.

A korábbi szabályok szerint januárban keletkezne 2.700.000 Ft áfa fizetési kötelezettség, míg februárban 3.240.000 Ft.

A szabály változása miatt viszont a decemberi számla még a régi előírás szerint a fizetési határidő időpontjában, azaz januárban keletkeztet áfa fizetési kötelezettséget. Ugyanakkor a 2015. januári számla is már az elszámolással érintett hónap utolsó napján, azaz 2015. január 31-én keletkeztet áfa fizetési kötelezettséget. Így mindkét időszak fizetendő áfája 2015. januárjára fog esni, összesen 5.940.000 Ft összegben.

Ez kvázi kétszereződő áfa kötelezettség pedig jelentős likviditási terhet fog okozni a vállalkozásoknak.

Javasoljuk, hogy időben gondoskodjon arról, hogy a duplázódó áfa fizetéséhez szükséges pénz rendelkezésre álljon.

Ez havi áfások estén 2015. február 20-a, negyedéves áfásoknál pedig 2015. április 20-a.

[/like_to_read]

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .