Negatív saját tőke


negativeequity1A társaság saját tőkéje mutatja meg, hogy a tulajdonosok mekkora vagyonnal járulnak hozzá a vállalkozás működéséhez. A saját tőke egyik eleme az eredménytartalék, ami egyszerűsítve az alapítástól elért nyereséget vagy veszteséget mutatja. A tartósan veszteséges vállalkozások esetén fordul elő, hogy a saját tőke negatív lesz.

Ez súlyos következményekkel járhat. Egyfelől a hitelezői érdekek védelmét tartja szem előtt a törvényi szabályozás, másrészt a cég saját érdeke is a tőkehelyzet rendezése, mert egy közbeszerzésnél, uniós támogatás pályázatánál, vagy hitelfelvételnél a nem megfelelő saját tőke könnyen kizáró ok lehet.

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint, ha két egymást követő évben a vállalkozás saját tőkéje Kft. esetében a jegyzett tőke fele, Rt. esetében az alaptőke kétharmada alá csökken, össze kell hívni a taggyűlést, közgyűlést, és a társaság köteles ennek rendezéséről döntést hozni. Erre a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül van ideje. Ha a tőkerendezést a társaság nem biztosítja, köteles vagy jogutód nélkül megszűnni, vagy pedig olyan társasági formára átalakulni, amelynek tőkekövetelményeinek megfelel.

 

A saját tőke rendezés lehetőségei

 

A tőkerendezés célja, hogy a saját tőkét a jegyzett tőke meghatározott szintje fölé (Kft-nél fele, Rt-nél 2/3-a) emeljük. Azaz ha pl. egy Kft. jegyzett tőkéje 1.000.000 Ft, akkor a saját tőkét úgy kell rendezni, hogy 500.000 Ft fölé emelkedjen.[like_to_read]

A saját tőke összetétele:

  1. Jegyzett tőke
  2. Tőketartalék
  3. Eredménytartalék
  4. Lekötött tartalék
  5. Értékelési tartalék
  6. Mérleg szerinti eredmény

1. Jegyzett tőke leszállítása

A jegyzett tőke leszállításával javítható az arány, ráadásul a jegyzett tőkét nem csak a vállalkozásból kivonni lehet, hanem más tőkeelem javára is lehet leszállítani. Ehhez a társasági szerződés módosítása és cégbíróságon való bejegyzése szükséges. Tartós veszteséges működés esetén ez csupán átmeneti megoldást jelenthet, ráadásul a cégforma szerinti minimális jegyzett tőke alá nem csökkenthető.

2. Jegyzett tőke emelés tőketartalék emeléssel egyidejűleg 

Ez valós tőkeinjekciót jelent a vállalkozás számára. A tőkeinjekcióból a jegyzett tőkét minimális összeggel kell emelni, a fennmaradó részt pedig tőketartalékba kell helyezni. Ehhez is szükséges a társasági szerződés módosítása, és a jegyzett tőke változás cégbírósági bejegyzése. Így a tőkemegfelelési arány javulni fog. A társaság rendelkezésére bocsátható vagyoni hozzájárulásként készpénz vagy nem pénzbeli hozzájárulás (eszközök).

3. Pótbefizetés

A pótbefizetés tényleges készpénz injekció. A pótbefizetés elszámolhatóságának feltétele tényleges pénzmozgás megtörténte. Kompenzálás, követelés-kötelezettség átruházás, és ehhez hasonló tranzakciók kizártak. A pótbefizetés összegével a lekötött tartalék emelkedik, ezáltal javul a jegyzett tőke – saját tőke arány.

4. Értékelési tartalék

Korlátozottan alkalmazható módszer. Ha a társaságnak van olyan befektetett eszköze, amelynek a könyvekben kimutatott értékénél a piaci értéke magasabb, akkor alkalmazhatja az értékhelyesbítést. Ennek során az eszközt a piaci értékre értékeljük fel, a többlet pedig értékelési tartalékként kerül a saját tőkébe, és így javítja a jegyzett tőke – saját tőke arányát.

Értékhelyesbítés alkalmazására az alábbi eszközöknél van lehetőség:

  • vagyoni értékű jogok, szellemi termékek,
  • tárgyi eszközök,
  • tartós részesedések[/like_to_read]

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .