Pénzügyi lízing és tartós bérlet az új Ptk-ban

leasing; lízingJelentős változást hoz a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk, ami a lízingeket és a számviteli elszámolásukat érinti.

Pénzügyi lízingszerződés alapján a lízingbeadó a tulajdonában álló dolog vagy jog (a továbbiakban: lízingtárgy) határozott időre történő használatba adására, a lízingbevevő a lízingtárgy átvételére és lízingdíj fizetésére köteles,

  • ha a szerződés szerint a lízingbevevő a lízingtárgy gazdasági élettartamát elérő vagy azt meghaladó ideig való használatára jogosult
  • ha a használat időtartama ennél rövidebb, a szerződés megszűnésekor a lízingtárgy ellenérték nélkül vagy a szerződéskötéskori piaci értéknél jelentősen alacsonyabb áron történő megszerzésére jogosult, vagy
  • a fizetendő lízingdíjak összege eléri vagy meghaladja a lízingtárgy szerződéskötéskori piaci értékét.

A tartós bérleti konstrukciók eszerint a jövőben pénzügyi lízingnek minősülhetnek, ha a fenti feltételek valamelyike fennáll.

A két ügylet típus számviteli elszámolásáról pedig tudni kell, hogy jelentősen eltérnek egymástól.

Tartós bérlet esetén a bérlet tárgya a bérbeadó könyveiben marad, nem kerül átadásra a bérbevevő könyveibe, és a bérbe adónál történik az értékcsökkenés elszámolása is.

A pénzügyi lízingnél viszont a lízingtárgy kikerül a lízingbe adó könyveiből és átadásra kerül a lízingbe vevő könyveibe. Továbbá az értékcsökkenést is a lízingbe vevő számolja el.

Ezen túl is érvényes a tartalom elsődlegessége a formával szemben alapelv, így tehát függetlenül a szerződésben használt kifejezésektől, a szerződés megnevezésétől az ügylet tartalma alapján minősülhet egy tranzakció pénzügyi lízingnek.

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .