Szemüveg képernyő előtti munkavégzéshez

SzemüvegA képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet rendelkezik.

Hozzáértő könyvelőt keres?
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüvegnek minősül a rendelet értelmében a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

[like_to_read]Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltatónak a munkavállalót el kell látnia a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. A képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg biztosítása tehát nem lehetőség, hanem kötelező a munkáltatók részére.

Az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes természetbeni juttatás a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök. Így ha a munkáltató az EüM rendelet feltételeinek megfelelő, azaz a munkavállaló számára szemészeti szakvizsgálat alapján kizárólagosan csak a képernyő előtti munkavégzésre alkalmas szemüveget vagy kontaktlencsét biztosít, az adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

A nem adóköteles természetbeni juttatás, így a feltételeknek megfelelő képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg előzetesen felszámított áfája levonható.

A monitor előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg elszámolása a költségek között a személyi jellegű egyéb kifizetések között történi, függetlenül attól, hogy adómentes vagy adóköteles.[/like_to_read]

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .