Társasági adó: a nem jelentős hibák javítása

[cml_media_alt id='2314']Társasági adó hiba javítás[/cml_media_alt]

A legjobb munkavégzés mellett is elkerülhetetlen, hogy hibákat követünk el, és igaz ez a könyvelés és adózás területére is. Mit tehetünk, hogyan javíthatjuk a könyvelésben és a társasági adó bevallásban a nem jelentős hibákat? Ezt mutatjuk be a NAV által közzétett tájékoztatás alapján.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti nem jelentős összegű hibák, hibahatások a hibafeltárás üzleti éve szerinti beszámoló tárgyévi adatai körében jelennek meg. Ehhez – semlegesítésükhöz – kapcsolódóan a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény korrekciós előírásokat rendel. E mellett az adózó a hiba elkövetésének  adóéve szerinti adóbevallását önellenőrzéssel helyesbítheti.

A társasági adó tv. korrekciós előírásai – attól függően, hogy a nem jelentős összegű hibának a korábbi adóévi adózás előtti eredményt növelő vagy csökkentő hatása van – a következők:

  • az adózó – a feltárás adóévében – az adóellenőrzés, önellenőrzés során megállapított, bevételként vagy költség, ráfordítás csökkenéseként elszámolt összeggel csökkentheti [7. § (1) bekezdés u) pont], illetve
  • a költségként, ráfordításként, vagy bevétel csökkentéseként elszámolt összeggel növeli [8. § (1) bekezdés p) pont] az adózás előtti eredményét.

Azaz a hibajavítást a tárgyévi társasági adóbevallásban semlegesíteni kell, ki kell venni a hibajavító tételeket az adóalapból.

A társasági adó tv. 8. § (8) bekezdése lehetőséget ad, hogy az (1) bekezdés p) pontjának az önellenőrzésre vonatkozó rendelkezését az adózónak nem kell alkalmaznia, ha a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló adóbevallásában veszi figyelembe. Ennek feltétele, hogy a nem jelentős összegű hibával érintett adóévi adóalapja meghaladja a nem jelentős összegű hiba összegét.

A társasági adó tv. 8. § (8) bekezdésének alkalmazása esetén az adózónak nem kell visszakorrigálnia az adóalapot a társasági adó tv. 8. § (1) bekezdés p)pontja szerint, s mellette a korábbi adóév adókötelezettségét sem kell önellenőriznie.

Bármely, a fentiek szerinti lehetőség akkor is alkalmazható, ha például ugyanazon adóévet érintően feltárt több, nem jelentős összegű hibára tekintettel az adózónál társasági adóalap-csökkentő és -növelő korrekciós tétel is felmerül. Például, 100 egység el nem számolt költség és 80 egység el nem számolt bevétel kerül feltárásra. Az adózó a hibafeltárás adóévében – a bevételként elszámolt (80 egység) összeggel történő csökkentés és az erre tekintettel végrehajtott önellenőrzés mellett – dönthet úgy, hogy a költségként elszámolt (100 egység) összeggel nem növel és nem is végez önellenőrzést. Ez utóbbi helyett választhatja azt is, hogy (a 100 egység összeggel) megnöveli az adózás előtti eredményt és végez önellenőrzést.

Hasonló a helyzet, ha például 60 egység az el nem számolt költség és 90 egység az el nem számolt bevétel; az adózó a 90 egységgel történő adóalap-csökkentés és e tekintetben végzett önellenőrzés mellett a 60 egység tekintetében választhat, hogy azt – önellenőrzés végzése mellett – növelő tételként veszi figyelembe, vagy arra nézve él a társasági adó tv. 8. § (8) bekezdése szerinti lehetőséggel és mellőzi az önellenőrzést, illetve a növelő korrekció alkalmazását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .