BRÉKING! Bizonytalanságban a kereskedők: eltűnt a NAV pénztárgépes jogértelmezése!

[cml_media_alt id='907']káosz[/cml_media_alt]

káosz

Eltűnt a NAV honlapjáról az áfatörvénynek az az értelmezése, miszerint ha az adóalany – nem az online kasszával előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe, s ha a nyugtakibocsátást követően kér valaki számlát, akkor sztornírozni kell a nyugtát – hívta fel az Adózóna.hu figyelmét egy olvasónk. Az adóhatóságnak csütörtökön délelőtt elküldött levelünkben meg szerettük volna tudni ennek az okát, de kérdésünkre mostanáig nem érkezett válasz.

Több százezer kereskedőt tart bizonytalanságban a NAV, akik értetlenül állnak az online pénztárgépek bevezetésével összefüggően szinte naponta érkező újabb és újabb jogértelmezések előtt. Az adóhatóság április 1-jén a honlapján közzétett egy állásfoglalást, mely szerint abban az esetben, ha az adóalany az adott ügyletről – nem az online pénztárgéppel előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe.

Ha az online pénztárgépből történő nyugtakibocsátást követően kerül sor számlakibocsátásra (például azért, mert a vevő olyan időpontban jelzi, hogy számlát kér, amikor a nyugta kibocsátására vonatkozó parancs már nem vonható vissza), akkor a nyugta sztornírozandó. Amennyiben az ügylet adatainak az online pénztárgépben történő rögzítése valamilyen okból (például az ellenértéknek a pénztárgépben való rögzítése céljából) mégis szükségessé válik, arra csak „nem adóügyi bizonylat” kiállításával kerülhet sor.

A legfrissebb értesülés alapján a NAV a honlapjáról az említett értelmezést. Majd egy időre ismét feltette nagyjából egy óra időtartamra, végül egy órával később már megint nem volt fent a honlapon az állásfoglalás, amelyet azóta sem tett vissza a NAV.

Sok év gyakorlata az volt eddig, hogy ha magánszemély számlát kért és kapott, akkor beütötték az összeget a pénztárgépbe, a nyugtát hozzáfűzték a számlához, a számlákat megőrizték, a könyvelés pedig a napi pénztárgépzáróról dolgozik. Most ha nem ütik be a pénztárgépbe ezeket a számlákat (amelyekből a könyvelés is dolgozik), véleményük szerint az adóhatóság sem lát napi szinten reális adatokat. Értetlenül állnak a kiadott, majd egyelőre eltüntetett értelmezés előtt. Várjuk a NAV indoklását, miért vette le az értelmezést a honlapjáról!

Korábbi hírünk a témában itt található: https://bspl.hu/blog/2014/04/01/szamlakibocsatas-eseten-az-online-penztargepbol-nem-szabad-nyugtat-kibocsatani/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.