Kínos helyzetben a NAV: nyugta vs számla

kínosKínos helyzetbe hozta magát a NAV!

Ismert, hogy április 1-jén megjelent egy tájékoztatás, miszerint ha egy ügyeltről a vevő áfás számlát kér, akkor nem kell beütni az értékesítést a pénztárgépbe – szemben a korábbi gyakorlattal, miszerint ha az üzletben a vevő számlát kért, akkor a pénztárgépbe beütötték a tételt, majd kiállították a számlát, a nyugtát pedig visszatartották, azt az eladó a számla saját példányához tűzte.

Nos, ez a NAV tájékoztatás pár óra elteltével eltűnt, majd ismét megjelent, majd megint eltűnt – nem kis szakmai felzúdulást keltve.

Igyekezzünk értelmezni a helyzetet, mert az élet nem áll meg, és az ügyfelek továbbra is dolgoznak és értékesítenek.

Az érvényben lévő 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet a pénztárgépek használatáról írja elő a kötelező pénztárgéphasználatot meghatározott körben. Ennek 1. sz. melléklete így indul:
“Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek” -és itt jön a felsorolás, többek között a kiskereskedelmi tevékenységet végzők is.

Az Áfa tv. 166. § (2) szerint “Nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól”

Ezek alapján az a véleményünk, hogy számla kibocsátásakor az adóalany mentesül a nyugta kiállítása alól.

Ezt látszik megerősíteni a NAV oldalán a témában megjelent legújabb tájékoztatás is:

http://nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/uzemeltetok_cikkek/tajekoztato_a_szamlaval_bizonylatolt_ugylet_adatainak_penztargepben_valo_rogziteserrol.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.