Már 25 ezer kasszát lát az adóhivatal

Január végéig 25 ezer online kassza kezdte meg a folyamatos adatszolgáltatást. Ezek és az elektronikus naplós gépek adatai alapján pedig megkezdődtek a NAV-os ellenőrzések – írta a Napi Gazdaság.

Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást teljesíteni.

Az új vállalkozások, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégek és a bevallások szerint alvó vállalkozások eleve kiemeltek, vagyis itt a kisebb gyanúra azonnal mozdulnak a revizorok – írta a lap. A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal, így az áfabevallásokkal, áfabefizetésekkel. Itt rögtön megmutatkoznak az eltérések a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai között. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt. A kapott információkból meg lehet állapítani, hogy az adott kereskedelmi egységben a gépek száma és azok használatának intenzitása alapján mekkora alkalmazotti létszám kell tartozzon.

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket is: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok − a rendszer valós idejű, vagyis azonnal látják a revizorok, adott-e adatot a gép vagy sem. Ezzel a géppel folytatott trükközések is kiderülnek azonnal.

Forrás: Napi.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.