Mégsem most változik a számlázás?

Változás várható az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontját érintő módosítása kapcsán! Az új teljesítési időpontra vonatkozó szabály eredetileg 2014. július 1-jén lépne hatályba. Most változhat ez a dátum, de ez még az eredeti hatálybalépés előtt pár nappal is kérdéses!

A Parlament előtt van a T/168 számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról, ennek 6. §-a tartalmazza azt a módosítást, aminek értelmében módosulna az időszaki elszámolások teljesítési időpontjára vonatkozó 58. § (1) bekezdése változásának hatálybalépése.

A jelenlegi, még hatályban lévő szabályok szerint 2014. július 1-jétől az ilyen időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának az elszámolási időszak utolsó napja számítana. Ezt a szabályt először olyan, 2014. június 30. után kezdődő elszámolási időszakra kellene először alkalmazni, amelynél a fizetés esedékessége 2014. június 30-át követő időpont. A most az Országgyűlés előtt lévő tervezett módosítás értelmében ugyanakkor az új teljesítési időpont szabályok csak olyan 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszak esetén válnának először alkalmazhatóvá, amely tekintetében a fizetés esedékessége 2014. december 31-ét követő időpont. Így a cégeknek megfelelő idő állna rendelkezésre, hogy ügyvitelüket, számlázásukat az új szabályokhoz igazítsák.

Amennyiben a Javaslat vonatkozó rendelkezése elfogadásra kerül, a határozott idejű elszámolásokra vonatkozó módosítás határideje 2014. július 1-jéről 2015. január 1-jére tolódik.

Kísérjék figyelemmel a változásokat!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.