Mit tegyünk, ha elromlott az online pénztárgép

[cml_media_alt id='929']Online kassza[/cml_media_alt]

Online kassza

A NAV tájékoztatójából kiderül, mi a teendő, ha elromlik az online pénztárgép.

Cseregépet kell beállítani az online kassza helyett, ha az meghibásodik. A szervizeknek kötelességük 8 napon belül beüzemelni a másik pénztárgépet, ameddig meg nem javítják az eredetileg regisztrált kasszát. A probléma akkor kezdődik, ha kész a javítás, ugyanis minden tételt, amely az átmeneti időszakban keletkezett, újra be kell ütni a pénztárgépbe.

Hozzáértő könyvelőt keres?
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

Bár a kasszacsere még alig másfél éve kezdődött, előfordulhat, hogy meghibásodik egy online pénztárgép. A legtöbb kereskedő nincs tisztában azzal, mi a teendő, ha javítani kell a gépet. A NAV sajtóirodájának tájékoztatása szerint az üzemeltető kérésére a szerviz köteles a bejelentéstől számított 8 napon belül cserepénztárgépet adni a javítás idejére. A szerviz a cseregép adatait az erre szolgáló külön lapon, valamint a pénztárgépnaplóban is feltünteti. A javítást követően a szerviznek mind a cserekassza, mind a megjavított készülék bevételi adatait be kell írnia a pénztárgépnaplóba.

A cseregép üzembe helyezéséről, később annak visszaszolgáltatásáról a szerviz az erre rendszeresített nyomtatványon az üzembe helyezést, illetve a visszaszolgáltatást követő 5 munkanapon belül adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

A kálvária folytatódik, ha a kereskedő visszakapta a gépét a szervizből. Akkor ugyanis a visszakapott gépbe be kell vinni azt a bevételt, amelyet a cseregéppel, vagy kézi nyugtaadással bizonylatoltak. Ezt kell első tételként beütni, mégpedig úgy, hogy új adóügyi napot nyit a felhasználó, abban rögzíti a javítási időszak alatt keletkezett bevételeket, majd lezárja az adóügyi napot.

Természetesen előfordulhat, hogy javíthatatlan a pénztárgép. Ezt műszerész állapítja meg, és erről a szerviz jegyzőkönyvet vesz fel. Ebben az esetben új pénztárgépet kell üzembe helyezni.

Forrás: onlinekassza.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.