NAV nyári ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéseinek célpontjai többek közt az e-kereskedelemben dolgozók, a szépészeti és a strandok területén működő szolgáltatók, de nem maradnak ki a vendéglátósok és a taxisok sem.

Az idei ellenőrzések során az egész országra kiterjedően vizsgálják majd az elektronikus kereskedelemben dolgozókat, érintettek lesznek a szépészeti szolgáltatások, a vendéglátóhelyek és a taxisok is, a sporttevékenység szolgátatások, illetve a strandok területén működő szolgáltatók.

Az akció ideje alatt az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékek forgalmazását végzőkre, az idegenvezetési szolgáltatókra, strandokra, időszakos vásárokra és egyéb nyári időszakhoz köthető események, nagy tömegeket vonzó fesztiválok ellenőrzésére.

A hatóság emberei többek közt azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

Az idén az adóhatóság munkatársai külön figyelmet fordítanak az online pénztárgépek ellenőrzésére is. Ha olyan adóalanynál kerül sor ellenőrzésre, aki online kassza használatára kötelezett, akkor természetesen ennek a szabályszerű használatát is ellenőrizni fogják.

Az Észak-alföldi Régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a magánorvosok ellenőrzésére. Az indoklás szerint a tavalyi személyi jövedelemadó bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentős hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat. A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot, ám a NAV tapasztalatai szerint “többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek”.

Időközben az adóhatóság emberei befejeztek egy vizsgálatot, amelynek keretében 18 illegális fémtelepet számoltak fel Budapesten és Pest megyében. Az akció előzménye, hogy március elsején megváltozott a fémtörvény, így a szabályok betartásának ellenőrzésekor különös figyelmet fordítottak a fémkereskedelmi engedéllyel működő kereskedők tevékenységére, továbbá az illegális fémkereskedelem visszaszorítására.

A hatóság ellenőrizte a magánszemélyek által saját ingatlanukon kitermelt fémek leadását és a mennyiségi korlátok betartását, valamint az úgynevezett érzékeny anyagok (vezetékek, sínek, csatornafedelek) leadását és értékesítését. A pénzügyőrök végül a 274 ellenőrzés több mint 41 százalékánál derítettek fel jogsértést, és a szabálytalankodókra összességében 36 millió forint bírságot szabtak ki. A NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága illetékességi területén működő 187 fémkereskedőből 17 engedélyét vonták vissza, miután az nem felelt meg az új szabályozásnak.

Forrás: napi.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.