Külföldi tulajdonos ügyvezető járulékfizetése

Külföldi ügyvezető járulékfizetése

Külföldi ügyvezető járulékfizetése

Tagi jogviszony, ügyvezetői minőség miatti járulékfizetési kötelezettség a következők szerint alakul külföldi magánszemély esetén

Aki egy Magyarországon bejegyzett vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője, és az Európai Unió állampolgára, arra a 883/2004/EK rendelet vonatkozik. Ez kizárja a kettős járulékfizetést, főszabály szerint a járulékfizetés abban az államban történik, amelyikben a magánszemély munkaviszonnyal rendelkezik.

[like_to_read]Például egy spanyol állampolgárságú magánszemély, aki Magyarországon egy Kft (vagy más társas vállalkozás) tulajdonos-ügyvezetője, ha Spanyolországban van biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyba, és erről rendelkezik úgynevezett “A1-es igazolással”, akkor rá a magyar társadalombiztosítási szabályok nem vonatkozhatnak.

Abban az esetben viszont, ha nem áll biztosítási jogviszonyban egyik uniós tagállamban sem, azaz A1-es igazolással nem rendelkezik, és kizárólag a magyarországi társaságnál tulajdonos-ügyvezető, akkor rá a magyar társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak.

Azt, hogy a magánszemély egy másik tagállamban minősül biztosítottnak, a másik tagállam szociális hatósága által kiállított A1 dokumentummal tudja igazolni. Ezen igazolás birtokában a másik tagállami biztosított mentesül Magyarországon a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.

Könyvelés és bérszámfejtés
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt, bérszámfejtési szolgáltatásunkról pedig itt olvashat.

Ha külföldi érdekeltségű cége van, külföldi a tulajdonos, és hozzáértő szakembert keres, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 

A harmadik államban állampolgársággal rendelkező ügyvezetők esetében a magyarországi biztosítási kötelezettséget az általános szabályok szerint el kell bírálni és meg kell állapítani.

Harmadik országból érkező külföldi személy foglalkoztatásának megkezdése előtt a következő teendőink vannak: a TAJ szám és az “Igazolás az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról” elnevezésű nyomtatvány igénylése az illetékes Egészségbiztosítási Pénztártól illetve a biztosítási jogviszony bejelentése a NAV felé a T1041-es nyomtatványon. Ami a járulékfizetési kötelezettséget illeti, azt az általános szabályok alapján kell megállapítani, azaz pl. munkaviszonyban álló ügyvezető esetében a béréből a személyi jövedelemadón kívül le kell vonni a 18,5%-os egyéni járulékot is. A munkaadónak teljesíteni kell a 27%-os szociális hozzájárulási adó és 1,5%-os szakképzési hozzájárulási kötelezettséget a NAV felé.

A1-es igazolás

Ha Ön valamelyik EU-ország állampolgáraként ideiglenesen (akár két évig) egy másik tagállamban végzi a munkáját, lehetősége van arra, hogy a kiküldetés időtartama alatt hazája társadalombiztosítási rendszerében maradjon.

Ebben az esetben a társadalombiztosítási járulékokat továbbra is a származási országban kell megfizetni, és a kiküldetésben lévő munkavállalók vagy önálló vállalkozók a származási országuk társadalombiztosítási rendszerébe tartoznak.

Külföldi tartózkodása alatt Önnek bármikor be kell tudnia mutatni a hatóságoknak az A1-es nyomtatványt. Ha nem tudja azt a hatóságoknak bemutatni, előfordulhat, hogy a fogadó országban társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. Ha Önt ellenőrzik, és Ön érvényes A1-es nyomtatványt mutat be, akkor azt a fogadó országnak el kell fogadnia.

Az A1-es igazolás megléte mentesíti mind a munkáltatót mind a munkavállalót a magyarországi járulékfizetési kötelezettség alól, vagyis a magánszemélytől ebben az esetben csak a személyi jövedelemadót szükséges levonni illetve a magyarországi foglalkoztatónak nem kell megfizetni a 27%-os szociális hozzájárulási adót és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást.

Összefoglalva

Összefoglalva tehát, ha egy másik tagállamban biztosított magánszemély Magyarországon bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője, akkor a TBj miatt biztosítottnak minősülne. Viszont ha a másik tagállamban biztosított magánszemély másik tagállami biztosítottságát igazolja az A1-es igazolással, úgy nem fog a TBj hatálya alá esni. Így Magyarországon nem keletkezik a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége. Ilyenkor az ügyvezetőt a T1041-es nyomtatványon nem kell bejelenteni mint biztosítottat, és a 08-as bevalláson sem kell adatot szolgáltatni róla.[/like_to_read]

Amennyiben a másik tagállamban biztosított magánszemély nem igazolja a magyar társaság számára biztosítottságát, úgy a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.